• BIST 9389.62
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • Adana 14 °C
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 11 °C

Elektrik Faturası Sayaçtan Nasıl Hesaplanır?

Elektrik Faturası Sayaçtan Nasıl Hesaplanır?
Elektrik faturasının sayaçtan okunarak hesaplanması için bazı formüller bulunur. Toplam elektrik kullanım bedeline ev ve iş yerleri için %5, sanayi içinde %1 elektrik tüketim vergisi ilave edilir.

Elektrik sayacı, elektrik faturasının doğru bir şekilde belirlenebilmesi için çeşitli veriler göz önünde bulundurularak okunur. Elektrik sayacı okuma işlemi, elektrik tedarik firması tarafından görevlendirilen bir personel tarafından gerçekleştirilir. Elektrik sayacı günümüzde akıllı cihazlarla hızlı bir şekilde okunur ve fatura hızlı bir şekilde tüketiciye iletilir. Akıllı cihazlar, elektrik sayacındaki bazı verileri alarak otomatik olarak çeşitli hesaplamalardan geçirerek elektrik faturasını hızlıca düzenler. 

Akıllı Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?              

Akıllı elektrik sayaçları, klasik sayaçlardan farklı olarak dijital ve başka cihazlar tarafından okunabilen verilere sahiptir. Ayrıca günümüzde uygulanan puant saat uygulaması, akıllı elektrik sayaçları ile  birlikte hayatımıza girmiştir. Klasik sayaçlarda puant saat bilgisi yer almaz. Akıllı sayaçlar, üzerinde yer alan değerlere bakılarak okunur ve fatura hesaplama işlemi bu değerler kapsamında gerçekleştirilir.

Luna Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?
Luna elektrik sayacı okunurken, sayaç üzerinde bulunan T alanıyla söz konusu sayacın mevcut fatura dönemine ait toplam tüketim miktarı hesaplanır. T1, T2 ve T3 alanlarıyla ise üç zamanlı tarifeye göre gerçekleştirilmiş olan elektrik tüketimleri hesaplanır.

Süzme Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?
Süzme elektrik sayacı okunurken tek zamanlı okuma işlemlerinde T alanı dikkate alınarak hesaplamalar bu alan üzerinde bildirilen tüketim miktarı ile yapılır. Üç zamanlı tarifedeki okuma işlemi ise T1, T2 ve T3 alanlarındaki veriler hesaba katılarak gerçekleştirilir.

Makel Elektrik Sayacı Nasıl Okunur?
Makel elektrik sayalarının okunması sırasında, sayaçta yer alan T hücresi sayacın halihazırdaki fatura dönemine ait toplam tüketim miktarını gösterir ve hesaplama işlemi bu miktar üzerinden gerçekleştirilir. Üç zamanlı tarife okuması ise T1, T2 ve T3 alanlarındaki verilerle yapılır.

Elektrik Sayacındaki Değerler Ne Anlama Gelir?

Elektrik sayacında bulunan değerler ve anlamları şunlardır:

T1: Gündüz tarifesi anlamına gelir. Sabah saat 06:00 ile akşam saat 17:00 arasındaki saatlerde kullanılan elektrik miktarını gösterir. Gündüz tarifesi kapsamında 1 kW elektrik tüketimi evler için 1,365 TL iken iş yerleri içinse 0,714 TLolarak belirlenmiştir.
T2: Puant tarifesi anlamına gelir. Akşam saat 17:00 ile 22:00 arasındaki saatlerde kullanılan elektrik miktarını gösterir. Puant tarifesi kapsamında 1 kW elektrik tüketimi evler için 2,154 TL iken iş yerleri içinse 1,166 TL olarak belirlenmiştir.
T3: Gece tarifesi anlamına gelir. Akşam saat 22:00 ile sabah saat 06:00 arasındaki saatlerde kullanılan elektrik miktarını gösterir. Gece tarifesi kapsamında 1 kW elektrik tüketimi evler için 0,733 TL iken iş yerleri içinse 0,354 TL olarak belirlenmiştir.
T4: Aktif kullanılmayan, yeni bir ölçü girilmek istendiğinde kullanılan bir alandır.
T5: Aktif kullanılmayan, yeni bir ölçü girilmek istendiğinde kullanılan bir alandır.
Elektrik Sayacındaki İlk ve Son Endeks Ne Anlama Gelir?            

Elektrik sayacının okunması sırasında ilk endeks ve son endeks değerlerinden faydalanılır. Elektrik sayacında bulunan ilk endeks, fatura kesilmiş olan en son tarihe kadar olan enerji tüketimini ifade etmektedir. Sayaçtaki son endeks ise hâlihazırdaki enerji sarfiyatını gösterir. İlk endeks ve son endeks arasında meydana gelen fark, son faturanın kesilmesinden bu ayana tüketilmiş olan elektrik miktarını verir. Sayaç okuma işlemleri sırasında elektrik faturası ve diğer bedeller ile vergiler bu değer üzerinden hesaplanır.

Elektrik Faturası Sayaçtan Nasıl Hesaplanır?

Elektrik faturasının sayaçtan okunarak hesaplanması için bazı formüller bulunur. Toplam elektrik kullanım bedeline ev ve iş yerleri için %5, sanayi içinde %1 elektrik tüketim vergisi ilave edilir. Daha sonra kW cinsinden kullanılan elektrik miktarı ev için 0,3352, iş yerleri içinse 0,3427 ile çarpılarak dağıtım bedeli bulunur ve faturaya ilave edilir. En son ortaya çıkan sayıya ev için %8 KDV (sanayiler için %18) eklenerek toplam fatura hesaplanabilir.

Kaynak: https://www.habereguven.com/elektrik-sayaci-nasil-okunur/

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Adanus Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Scripti : CM Bilişim | Adana Haber