Özel hastaneler,sigortalı bulunan hastadan artık 2 kata kadar ücret farkı talebinde bulanabilecekler.SGK,kendi web sayfasına kattığı bir yazılım ile,sigortalı olan hastanın vereceği ek ücretten,kontrrol olacağı hekimin özgeçmişine kadar hepsini görebilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun özel hastanede muayene olacak hastalar için hazırladığı bu programa verilen ad ise “Hastaneni Seç,Doktoruna Ulaş'' oldu.Bu uygulama ile çalışanların ve SGK'dan yararlananların,özel hastaneye gittiklerinde kaç Lira ek ücret ödeyecekleri önceden belli olmuş oluyor.
Belirlenen Amaç ise;sigortalıların özel hastaneler karşısında mağduriyetlerinin,şikâyetlerinin sona erdirebilmek.Sigortalı web adresine girerek,ilk olarak kendi il veya ilçesinde muayene olmak istediği SGK ile anlaşması bulunan özel hastaneleri belirleyecek.
Özel Hastane Fark Ücretlerini Öğrenmek için Tıklayınız
Sağlık sorununa göre o hastane ilgili klinik var mı yok mu görebilmekte,ilgili branş varsa yine o branştaki doktorlardan istediğini seçebilmekte.Bu sistemde doktorların özgeçmiş bilgileri dahi yer almaktadır.Fakat bu kadar kolaylıkların dahilinde,sistemdeki en önemli nokta ise,hastanın,gideceği hastaneye ne kadar ek ücret ödeyeceğini önceden görebilecek olması.
Özel hastaneler sigortalıdan artık 2 kata kadar ilave ücret talep edebiliyor. SGK, kendi internet sayfasına koyduğu özel bir yazılımla, sigortalıların kaç TL ilave ücret vereceğinden, hekimlerin özgeçmişlerine kadar önemli bilgiler sunuyor.
FARK ÜCRETİ HANGİ HALDE ALINMAYACAK?
Hangi durumlarda özel hastanelerin fark ücreti alıp alamayacakları ise kanunda ayrıca yer alıyor.Buna göre;acil servislerde verilen ve “yeşil alan muayenesi” adı altında kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olacak şekilde, * Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri, * Yoğun bakım hizmetleri, * Yanık tedavisi hizmetleri, * Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), * Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri, * Organ, doku ve hücre nakilleri, * Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri, * Diyaliz tedavileri, * Kardiyovasküler cerrahi işlemleri için (öğretim üyesi tarafından SUT’un 4.1.1 numaralı maddesi kapsamında verilen sağlık hizmetleri hariç), otelcilik hizmetlerinde herhangi bir ilave ücret alınmıyor.