İşe başlandığı tarihten itibaren ortalama 20 gün ile 2 ay arasında değişen süre zarfına deneme süresi gibi algı oluşturulmuştur ve böyle birşeyin gerçeklik pay yoktur.zaman deneme süresi diye bir şey yoktur öncelikle bunu belirtelim.Paragöz patronlar tarafından oluşturulmuş bir algıdan ibarettir.İşbaşı yapıldıktan itibaren sigorta yapılmak zorundadır.
Bu yazımızda size hakkınızı nasıl savunabileceğinizi,nerelere başvurabileceğinizi,ne kadar gün priminizin yatrılıp yatırılmadığınızı görebilmenizi sağlamaya çalışacağız.
SİGORTAM YATIYOR MU ?
Sigortanızın yatırılıp yatırılmadığını 3 şekilde öğrenebilirsiniz,biz size en basit yoluyla ve en detaylı-en anlaşılır dille anlatmaya çalışıp yönlendirmeye çalışacağız.
*T.C Kimlik Numarası ile sorgulama yapmak için Tıklayınız.
*Buradan gayet basit bir şekilde sorgulama yapabilir ve son 1 yıllık döneme ait size ait yatırılan sigorta primlerini sadece T.C kimlik numaranızı yazarak görebilirsiniz.
Nufüs Kağıdını Bilgilerinize Göre Detaylı Öğrenmek için Tıklayınız.
*Eğer ki PTT’den daha önceden e-Devlet şifresi satın aldıysanız sisteme T.C no ve şifrenizle giriş yaparak sigortam yatıyor mu sorusuna cevap alabilirsiniz. Öğrenmek için .Tıklayınız
SİGORTA PRİMLERİ HEMEN GöRÜLMEYEBİLİR
Sigorta primleriniz ay sonundan ay sonuna hizmet dökümünüze eklenir.Kesin olarak sigorta priminizin yatıp yatmadığını öğrenmek için ay sonunu beklemek en iyi seçenektir.
Örneğin;Mart ayında şahsınıza ait SSK primlerinizin yatıp-yatmadığını Nisan aynını sonunda görebilmektesiniz.
Yeni işe girenler SSK primlerini hemen sorgulayamazlar.Çünkü ödeme ve bildirim çalışılan ayı takip eden her ayın 23. günü verilir.
Örneğin; 01.03.2014 de işe giren bir kişinin bildirimleri 23.04.2014 e kadar yapılma süresi var işveren prim döküm tarihinin son günü yani 23.04.2014 de bildirimde bulunmuşta olabilir. Dolayısı ile ayın 24'ü ve sonrası yapacağınız sorgulama bir önceki ayı gösterir.
Sigortam Yatırılmamış Ne Yapabilirim-Yapmalıyım ?
Sigortasız çalıştırıldığınızı anladığınızda; işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Sigorta Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile başvurabilerek yapabilirsiniz.Sigorta müdürlükleri her ilde mevcut durumdadır.
Sigortasız olarak çalıştırıldığınızı,çalıştığınız işyerinden çıkarıldıktan veya sonra öğrenirseniz,hizmetinizin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl süre ile yetkili mahkemeye müracaat ederek hakkınızı arayabilirsiniz.
Sigortasız olarak çalıştırılan binlerce işçi,işverenlerini Alo 170 aracılığı ile ihbar etmiştir.Gelen ihbarları tek tek değerlendiren SGK Başkanlığı ise,yapılan incelemeler sonunda binlerce işverene ‘milyonlarca liralık’ idari para cezası uygulamıştır.
Al0 170'i arayarak şikayette bulunabilirsiniz.
SGK Şikayet Dilekçesi Örneği
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU IL MÜDÜRLÜĞÜ’NE ADANA
İSÇİNİN
Adı ve Soyadı :
İkamet Adresi :
Telefon No :
İşe Giriş Tarihi :
İşten Çıkış Tarihi :
İŞYERİNİN
Ünvanı :
Adresi :
Telefon No :
İşverenin Adı,Soyadı :
Yukarıda adı geçen işyerinde çalışmaktayken hiçbir gerekçe gösterilmeksizin haksız ve gerekçesiz bir biçimde işime son verilmiştir.Ancak daha sonra kurumunuz bünyesinde yaptığım araştırma sonucu Sigortalarımın ;
[ ] … EKSİK YATIRILDIĞINI
[ ] … HİÇ YATIRILMADIĞINI öğrendim.
İşveren ve işverenden sikayetçiyim.
Hakkında gerekli cezai işlemin yapılmasını ve yatırılmayan ...gün/ay primimi/primlerimin şahsıma ödettirilmesini arz ve talep ederim.