Türkiye’de 6300 tane aile hekimliği merkezi bulunmaktadır. İkamet de bulunduğunuz aile hekimlikleri, çoğu zaman sizi hastaneye bile göndermeden tedavi altına alabiliyor. Sağlık ocakları, hastaların muayene ve tedavisi, sağlık ocağına kayıtlı kişilerin sağlık sicillerinin tutulması, yeni doğan bebeklerin aşı takvimi, sağlık kontrolleri gibi konuda görevlidir.
Aile sağlığı merkezi şartlarında tanı veya tedavisi yapılamayan hastaları ise hastaneye sevk eder. Bugünkü yazımızda Aile Hekimliği Çalışma Saatleri konusunu en güncel bilgileri ile size aktarmaya çalışacağız.
AİLE HEKİMLİĞİ ÇALIŞMA SAATLERİ
Evinize çok yakın olarak kurulan bu aile hekimliklerinde sayılı doktorlar görev alıyor ve sağlık bakanlığının belirlediği çalışma saatleri içerisinde hastalara bakılmaktadır.
Peki aile hekimliklerinin çalışma saatleri ve kan verme saatleri kaçtır?
Doktorunuzun ”kurum dışı mesai” diliminde yahut kayıtlı olduğunuz aile hekiminiz ev ziyaretinde olma ihtimali olduğu durumlarda, çok acil haller dışında, diğer aile hekimine muayene olamayacağınız ve ilaç yazdıramayacağınızdan, o gün sabah saat 08:00- 12:00 saatleri arasında hekiminize gelmeye özen gösteriniz. Aile hekimliğin girişinden doktorunun çalışma planına ilişkin sayfaya göz gezdirmenizi öneririz.
- Aile Hekiminizin çalışma planı poliklinik oda girişlerinde asılıdır.
- Kan verme saatleri bölgeye göre değişkenlik gösterebilir.
- Sağlık Ocakları hafta içi 08:00 – 12:00 / 13:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Cumartesi ve Pazar günü kapalıdır.
Doğal afetler, depremler, seller ve salgın gibi acil durumlarda aile hekimliklerinin açılış ve kapanış saatleri belli değildir. Şartların durumuna göre aile hekimlikleri gerekirse sabaha kadar hizmet verebilmektedir.
Ayrıca mevzuat gereği aile hekimliklerinin haftalık çalışma süresi 40 saati aşamamaktadır. Bu nedenle de hekimliklerin çalışma saatleri, açılış ve kapanış saatleri gibi etmenler bazı zamanlarda fark edebilir.
AİLE HEKİMİ BAYRAMDA AÇIK MI?
Sağlık Ocakları arefe günü, 13.00’e kadar açık olacak. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda ve ayrıca 1 Ocak, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, 30 Ağustos ve 15 Temmuz gibi resmi tatil günlerinde kapalıdır.
2019 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ
1 Ocak Yılbaşı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gunu
19 Mayıs Ataturk’u Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
3 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi
4 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün
5 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün
6 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün
15 Temmuz Demokrasi Bayramı
10 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi
11 Ağustos Kurban Bayramı 1.gün
12 Ağustos Kurban Bayramı 2.gün
13 Ağustos Kurban Bayramı 3.gün
14 Ağustos Kurban Bayramı 4.gün
30 Ağustos Zafer Bayramı
28 Ekim Cumhuriyet Bayramı Arifesi
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
31 Aralık Yılbaşı gecesi
Not: Arifeler öğleden sonra tatildir.