Adana Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş birliğiyle kurulan Meryem Kadın Girişim-Üretim ve İşletme Kooperatifi kadınlara iş, üretim ve para kazanma olanağı sağlıyor. Geçim Kaynaklarına Erişim Projesi adı altında yürütülen işler kapsamında 150 kadına istihdam olanağı sağlanıyor.
Açık Alan Tarımı, Mantar Üretimi, Seracılık, Meyve ve Sebze Kurutma İşi, Siperlik Üretimi ile Maske Üretimi gibi alanlarda faaliyet gösteren kooperatif, Adana’ya göçle gelen ve bir çok açıdan dezavantajlı olan kadınlara da iş olanağı sağlıyor.
Meryem Kadın Kooperatifi’nin Sarıçam ilçesinde açık alan tarımı yaptığı alanı ziyaret eden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar kadınlarla birlikte tarlaya girdi, hasat yaptı, bilgi verdi.
SOMUT BİR “TARLADAN SOFRAYA” UYGULAMASI
Seyhan Belediye Başkanlığı döneminde de kadına, kadın istihdamına, kadının üretmesine önem verdiklerini belirten Başkan Zeydan Karalar, “Kurduğumuz Kınalı Eller Kooperatifi üyelerinin tamamı kadınlardan oluşuyordu. Son derece önemli işler yapıldı. Şimdi Adana Büyükşehir Belediyesi’nde devam ediyoruz. Meryem Kadın Kooperatifi; ILO ile birlikte yürüttüğümüz bir proje. ILO yetkililerine ve çalışanlarına hassasiyetlerinden ötürü çok teşekkür ediyorum. Biz de yer tahsis ettik. Sera da kuruldu.
Geniş bir alanda çeşitli ürünler yetiştiriliyor. Tarladan Mutfağa-Sofraya projemizi de burada gerçekleştiriyoruz. Kırmızı lahana, marul, roka, yeşillik, karnabahar, brokoli üretiliyor. Ürünleri de satıp para kazanıyorlar. Açık alan tarımında yaklaşık 70 kadının çalıştığı, yarısının yerli, yarısının mülteci olduğu bir çalışma metodu. Biz kadınlarımızın ürettiğini görünce, ürünleri satıp para kazandıklarını görünce, onlardan daha çok mutlu oluyoruz. Bir sera da kuruyoruz. Oradan da çeşitli ürünler yetiştirip, ciddi katkılar sağlayacaklar ailelerine. İnsanların üretmekte zorlandığı bir dönemde bizim ekime, tarıma, üretmeye yönelik bu desteğimiz önemli. ‘Topraktan mutfağa’ söyleminin önemli bir ürünü bu. Daha da büyütüp
Kooperatif kurduk. Kadınlarımız burada ekiyor, biçiyor, para kazanıyor. Ayrıca yurttaşlarımıza sağlıklı ürün sunuluyor olmasının da mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
4 BİN METREKARELİK SERA
Sera çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Başkan Zeydan Karalar, “Serada sağlıklı, organik, üst düzeyde, çok fazla ürün veren bir metotla, besin değini yüksek gıda ürünleri üreteceğiz. Yine satılacak ve gelirin hepsi kooperatif kadınlarının olacak. Yaklaşık 4 bin metrekarelik devasa bir sera olacak. Mültecilerimizle birlikte yaptığımız ve sadece kadınların olan bir seranın örneği ülkemizde yok” diye konuştu.
KADINA İSTİHDAM, EKONOMİK GÜÇ VE SOSYAL İZOLASYONDAN KURTULMA OLANAĞI
Meryem Kadın Kooperatif Başkanı Kadem Doğan da kooperatifin 37 ortakla kurulduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Kendi toplumumuzdan ve farklı uluslardan dezavantajlı olarak tanımlanan kadınların yer aldığı bir kooperatif. Geçim Kaynaklarına Erişim Projesi olarak yürütmektedir. Kadınlara istihdam kaynağı yaratmak için oluşturulmuş bir projedir.
Açık alan tarımı, mantar yetiştiriciliği, maske, siperlik üretimi, meyve-sebze kurutma tesisi gibi çalışma alanları oluşturduk. Toplamda 150 kadının istihdam olanağı bulduğu bir çalışma ortamı yarattık. Kadının, hayatın her alanında, özellikle ekonomik dünyada daha fazla yer almasını sağlamak ve ekonomik olarak güçlü olmasını sağlamak hedeflerimiz arasında.
Kadınlarımıza istihdam olanakları yaratmak, kadının sosyal izolasyondan kurtarılmasını sağlamak, kadının kendi olabilmesi, ayakları üzerinde durabilmesi için geçim kaynaklarına erişmesini sağlamak istiyoruz”
GÖÇLE GELEN KADINA VE DEZAVANTAJLI GRUPLARA YAŞAM ALANI OLUŞTURMAK GEREK
Günümüzün en büyük sorunlarından birinin göç olduğunu kaydeden Doğan şöyle devam etti: “Özellikle Suriyeli, Afgan, İranlı ve farklı milletlerden kentimize göçle gelen kadınlar bizimle birlikte. Savaşlardan ve çeşitli başka nedenlerden dolayı ülkemize sığınan, göç eden insanlar var. Onlara yaşam alanı oluşturmak gerek. Kooperatifimiz bu açıdan da çok önemli bir misyona sahip. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın sayesinde biz bir çok olanağa kavuştuk. Bize 60 dönüme yakın tarlanın tahsis edilmesini sağladı. 4 dönümlük bölümde sera kurulumu yapıldı. Ayrıca Kadın Geliştirme Merkezi’nde (KAGEM) maske atölyesinin yerini verdi. Zeydan Başkan her anlamda kadının yanında yer alan, kadının güçlenmesini destekleyen, kadına yol açan bir yönetici. Ona sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. İyi ki bizim başkanımız.”
ONLARIN YÜZLERİNDEKİ GÜLÜMSEME BİZİM İÇİMİZİ ISITIYOR
Projede çalışan Ziraat Yüksek Mühendisi Gizem Ayva, “Özellikle bu pandemi sürecinde maalesef insanlar evde kalmak zorunda. Biz burada açık alan tarımının avantajını yaşıyoruz. Kadınlarımızı burada tecrübe sahibi olurken biz diğer mühendis arkadaşlarla birlikte onlara destek oluyoruz. Kadınlarımız bütün üretim aşamalarına dahil oluyorlar. Bunu başarılı bir şekilde yapıyorlar. Farklı uyrukların birbirleriyle kaynaşmasını da sağlayan çok güzel bir projenin içendeyiz. Buraya çok bağlandılar. Hafta sonunun ardından buraya geldiklerinde yüzlerindeki gülümseme bizim de içimizi ısıtıyor. Türk, Afgan, Iraklı, Suriyeli herkes birbirine kardeş gibi burada. 55 dönümlük arazinin 19 dönümünde ıspanak, 25 dönüm dikili alanda beyaz lahana, karnabahar, brokoli, kırmızı lahana, Çin lahanası, alabaş turp, lorolosso, marul, kıvırcık marul, iceberg çeşitlerimiz var. Şu anda hasat sürecindeyiz. Birkaç ürünümüzün hasadı tamamlandı, bir kaçının da hasadını yapıyoruz” dedi.
Proje kapsamında istihdam edilen ve iş sahibi olan Suriye Uyruklu Hanen Geçer ve Afganistan uyruklu Meryem Papozi hem para kazandıklarını, hem tarım öğrendiklerini kaydederek, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a teşekkür ettiler.