Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği' geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenlemeye göre yeşil alanların yapılaşmaya açılması ve siluetin korunmasında son sözü bakanlık söyleyecek.
Yönetmelikte, imar planı ve dikey yapılaşmaya yönelik plan değişiklikleri zorlaştırılacak, plan değişikliklerine yeni sınırlandırmalar getiriliyor. Bakalım dikey yapılaşmada ne gibi düzelmeler olacak Adana'da. Yoksa hiçbir şey değişmeyecek mi? hep beraber göreceğiz. Yeni düzenleme ilçe ve büyükşehir belediyesi onayıyla sosyal teknik alanların kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesi gibi düzenlemeleri ortadan kaldırıyor. Artık yapılan tüm plan değişikliği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı zorunlu olacak. Belediyelerin imar planı yapma yetkisi korunsa da ciddi bir merkezi denetim geliyor anlaşılan.
Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği şehirlerin planlamasını ve inşaat sektörünü etkileyecek çeşitli maddeler de içeriyor. Okuduğumda pek bir şey anlamadım ama bu yönetmelikte en çok dikkatimi çeken, 1985'ten beri uygulanan Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik ile Çevre Düzeni Planlarına Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Yani buradan şunu anladım eski teknoloji ya da bakış açılarıyla hazırlanan planlara uyma zorunluluğu kalkıyor ortadan. Bu da demektir ki; planların hazırlanmasında bir çok detaylı analizler ve araştırmalar yapılacak. Bu araştırmaların ardından planlar uygulamaya konulacak.
Özellikle afetlerle ilgili olan kısmı Adana'yı çok ilgilendiriyor. Malumunuz şehrimiz afet riski altında olan bir bölge. Bu yönetmeliğe göre çeşitli araştırmalar ve jeolojik etüt raporları ilgili bakanlık tarafından onaylanmadan hiç bir imar planları hazırlanamayacak. Bu da afet ve acil durumlar için ihtiyaç duyulan alanların planlarda ayrılma zorunluluğunu doğuruyor. Yönetmeliğin yürürlülüğe girmesiyle. Koruma amaçlı imar planları, doğal, tarihi ve kültürel değerlerin korunma ve kullanma dengesini sağlayacak şekilde yapılacak. Plan yapmaya yetkili bakanlıklar veya yerel yönetimler, plan türüne göre anket, kamuoyu yoklaması ve araştırması, toplantı, çalıştay, internet ortamında duyuru ve bilgilendirme gibi yöntemler kullanacak ve kurum ve kuruluşlarla ilgili tarafların görüşlerini alacak. İmar planı değişikliği zorlaştırılacak ve plan değişikliğine yeni sınırlamalar getirilecek. Bu nokta çok önemli. Özellikle Adana için. Geçtiğimiz dönem Belediye meclislerinde 10 maddeden 9'unun imar değişikliği olduğunu unutmayalım. Nüfus yoğunluğunu artıran plan değişikliklerinde, nüfusun ihtiyacına göre eğitim, sağlık, sosyo-kültürel ve yeşil alanlar ayrılacak ama otopark sorunu için bir düzenleme de yapılacak mı bilmiyorum. Sonuç olarak umuyorum ki bu yasayla birlikte Adana'da kentsel tasarım projeleri, vatandaşların yaşam kalitesi yüksek mekanlarda yaşamaları için geliştirilecek.